sneller beter passende zorg bieden door zorgcoördinatie

CENTRAAL COÖRDINEREN VAN ZORG
Patiënten weten niet altijd waar ze het beste met hun spoedeisende zorgvraag terechtkunnen. Moeten ze 112 bellen voor een ambulance? De huisartsenpost inschakelen? Of toch bij de crisisdienst van de GGZ zijn?
Met één centraal loket kunnen patiënten veel sneller en beter passende zorg krijgen. Dit loket zorgt voor uniforme triage, slimme samenwerking en centraal inzicht in de beschikbare capaciteit. Door direct de juiste zorg te bepalen, neemt bovendien de druk op de acute zorg af. Maar hoe organiseer je dat? Precies dát is de rol van het Zorgcoördinatiecentrum (ZCC).
In een ZCC overleggen zorgverleners—zowel op een centrale locatie als virtueel—snel en efficiënt met collega’s van de meldkamer ambulancezorg, de huisartsenpost, geestelijke gezondheidszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen en de spoedeisende hulp.
Zorgverleners die samenwerken in triage en het bepalen van vervolgzorg, bieden patiënten sneller en beter passende zorg
IN DE PRAKTIJK TESTEN EN EVALUEREN
Om te onderzoeken hoe een ZCC in de praktijk werkt, heeft regio Midden-Nederland een proef uitgevoerd met verschillende zorgpartners.
Tijdens deze proef werkten zorgpartners samen in triage en het bepalen van de meest passende vervolgzorg. Na een periode van testen werd het tijd om te evalueren en het vervolg te bepalen. We voerden hiervoor een diepgaande analyse uit, samen met de betrokken zorgpartners. Met een beproefde methodiek analyseerden we een representatieve steekproef van recente spoedeisende gevallen. We brachten in kaart:
- Via welke ingang patiënten contact opnamen
- Met welke zorgvraag ze kwamen
- Welke zorg werd geboden en of dit de meest passende was
- Hoe de zorgpartners samenwerkten
Daarnaast onderzochten we welke bijdrage centrale triage en zorgcoördinatie heeft geleverd—of had kunnen leveren.
Op basis van feiten kan de volgende stap van het Zorgcoördinatie Centrum worden bepaald
FEITEN ALS BASIS VOOR VERDERE ONTWIKKELING
Deze aanpak leverde een betrouwbaar en feitelijk beeld op van de meerwaarde van centrale zorgcoördinatie. Daarnaast gaf het concrete handvatten om het ZCC verder te versterken en in te richten.
Het ZCC brengt nu al ambulancezorg, huisartsenposten en geestelijke gezondheidsinstellingen samen. In de toekomst kunnen daar mogelijk nog meer zorgpartners bij aansluiten.
Deze opdracht is tot stand gekomen in samenwerking met de Customer Contact Company.